Hüsnü Köktürk ALL VOLT AC DC ADAPTER 0-220V trafosuz şarj


fm-telsiz_1       husnu66tr@yahoo.com      Hüsnü Köktürk    TB6BHK  0-220 volt ac-dc no coil adapter

0-220 volt minyatür şarj aleti

Yeni değil, bu tip şarj aracı şarjlı piller henüz Türkiye’de tanınmazken, bilhassa kuzey bloku ülkelerinde yaygınca kullanılmaktaydı. Genelde 100 ma ve altında akımlar isteyen minyatür aküler tarafından kullanılmaktadır. C kondansatörünün değeri yükseltilirse daha iri aküleri şarj edebilir. Bu değer 3µf kadar olabilir. Ancak bu kere de küçük akülere bağlanmamalıdır. Çıkış uçlarında 220, fakat düşük amperli bir voltaj varsa da bu uçlara dokunmak yine de tehlikelidir.

C kapasitesinin voltajı daima ac giriş voltajından büyük olmalı, en azı 250v, ve daha iyisi 400 volt AC olmalıdır. Fabrikasyon kullanım dışında bu aleti kendi hususi işlerinizde kullanacaksanız, şarjı sadece akülere bağlayın, elektronik aracınız kapalı olsun. Cihazınız zarar görebilir. Yani aracınıza 220 volt girerse bozulma kaçınılmazdır. Bu tür kullanımı ancak yetkili elemanlar kullanabilirler. Esasında bir mega omluk direncin C1 kondansatörüne parelel bağlı olması icabeder, montaj yapacak arkadaşları uyarırım.

 WARNING   DANGEROUS! high volt

DİKKAT ! YÜKSEK VOLT tehlikeli araç

all-volt-ac-dc-converter

Daha gelişmiş bir devre  de aşağıdaki adreste mevcut.

http://www.circuitstoday.com/ transformerless-powersupply-circuit
http://www.circuitstoday.com/wp-content/uploads/2008/03/tansformerl-ess-poer-supply-circuit.jpg

Yazar be devre ile 20mA akım alabileceğimizi ve fakat ağır işlerde kullanamayacağımızı, küçük led devrelerinde faydalı olabileceğini,  ve de voltajın ana kaynağa direk bağlı olma tehlikesini belirtiyor, bu cihaz yılar öncesinin cihazı. 2022 yıllarında artık her şarj cihazında minyatür toroit besleme trafoları yüksek voltajı izole sdiyorlar. biz ise ilaveten bu cihazla haricen takılı küçük şarjlı pilleri şarj etmede kullanabiliriz, Pilimiz 9 volt ise D2 zener diyot  voltajını yükseltmemiz gerekecek.

Bu devre aşağıdaki linkte daha detaylı ve ilaveli olarak anlatılmış. C1 D2 R2 için  3 ila 24 volt volt arasında kullanım değerlerini vermiş, buna ait bir tablo koymuş. Mesela 9 voltta çalışıyorsak R2 10K  ve C2 220µF olacak

http://www.electronicecircuits.com/electronic-circuits/transformerless-power-supply

http://www.electronicecircuits.com/wp-content/uploads/2009/08/transformerless-dual-power-supply-circuit-.jpg

Varistör’lü 50-80mW max ve 15mA akım verebilen bir devre aşağıdaki adreste mevcut. 500mA lik sigorta acaba neyi koruyor? 47-200 ohm değerindeki direnç ve buna seri bağlı 220nF lık kondansatör akım sınırlamada kullanılıyor. 1mega omluk direnç ise EM1 effects lerini yok ediyormuş. 1 amperlik köprü diyot  olsa olsa 1N4007 olmalı. 5.1 voltluk zener ve buna bağlı 470µF elektroltik kondansatörle devremiz kullanıma hazır.

http://celtekindustrie.wordpress.com         http://celtekindustrie.files.wordpress.com/2008/10/powersupply.png

Buraya kadar olanlarda hiç transistör yoktu, ama şimdiki link işi bayağı götürmüş, ki transistör ve bir adet Mosfet görüyoruz. Anladığım kadarıyla dere 2005 elektor mecmuasından alınmış.

http://eleccircuit.com/wp-content/uploads/2010/06/Transformerless-5-Volt-Power-Supply.gif

Diğer bir devreyi de zen22142 anlatmış

http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/Power/tps.htm

http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/Power/TPS.gif  bu şema başka sitelerde de var transformerless power supplyANA SAYFA–MAIN PAGE

Copyright © Hüsnü Köktürk TB6BHK  husnu66tr Türkiye/Yozgat/all-volt-ac-dc-adapter

About Hüsnü Köktürk

hkokturk, TB6BHK, husnu66tr, amatör telsizci, ilahiyatçı mail: husnu66tr@yahoo.com hobiler: radyo amatörü, regen alıcı, TRF radyo projeleri, lambalı ve transistörlü verici devreleri, olta balıkçılığı, homebrew hearing-aid, satranç, arapça delilleri ile hasta namazı .....
Bu yazı elektronik içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.