VLF rod anten yapımı

By   Hüsnü Köktürk   TB6BHK        husnu66tr@yahoo.com
VLF Ferit rod antenler
Ferit rod antenler lanettayin gerilmiş uzun tel antenlerden bazı konularda üstündür. Gerçi sinyal gücü tel antenlere nazaran daha düşük ise de gürültü seviyesi nin düşük olması bu kusuru bastırır. Ferit rodların kolayca istikamet yön değiştirebilme kabiliyetleri parazit alımlarını en aza indirebilir.
http://www.creative-science.org.uk/MSF3.html
http://www.creative-science.org.uk/MSF/ferrite_MK1.jpg” alt=”antenna MKI

60kHz lik Rod anten yapımı.
Fazla zahmet çekilmek istenmez se Normal bir uzun dalga bobinine parelel 5000pf lık sabit kondansatör bağlanır. Bu anteni alıcıdan uzakta bir yerde bulunduracak isek bobinin ortasına 5-10 turluk yeni bir bobin sarıp uçların birini koaksiyal kablonun blendajına, diğer ucu kablonun orta ucuna bağlamamız gerekecek. Tabii koaks kablonun diğer ucu VLF alıcısına bağlanacak.
MSF anlamı nı kesin bilen yok galiba ama bu isim bir zamanlar İngilterede 17kW lık merkez Rugby clock vericisinin çağrı adı olmalı. Bu radyonun yayın alanı Kuzey ve batı Avrupa  ülkeleri oluyormuş. Bu verici 2007 yılında Anthorn’a taşınmış.
Yazar tam 60kHz frekansını tam alabilmek için 4700 pf kullanın, olmadı 400 pf ilavedin şeklinde tavsiyeleri var. pf ilave ve eksiltme yerine niçin bobini sabitleyip ferit rod’u ileri geri hareket ettirin demiyor. İhtimal bu tür hareket koaks kablonun 50-75 ohm ayarını bozacak. Verici uzaklaşınca yazar alıcıyı güçlendirmek istemiş ve aşağıdaki preamplifikatör devresini dizmiş. Yazar alıcı gücünü artırmak için 14cm boyunda iki ferit rod’u uç uca ekleyip band ile sarmış. Sarım sayısını 500-600 yapıp varyabl kondansatör kullanım imkanı sağlamış.

ANA SAYFA

Copyright © Hüsnü Köktürk TB6BHK husnu66tr VLF receiver 60 kHz MSF Ferit rod antenler anten yapımı

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.