Kısa devreli telsiz mikrofon

Yz Hüsnü Köktürk Kısa devre verici husnu66tr@yahoo.com
Daha önceki yazılarımızın birinde kısa devreli alıcılar olarak biraz bahsetmiştik. Bu an bunun tam tersi yapılacak. Bunun da ismi Kısa devreli verici olacak. Ne yazık ki bu iki devrenin mucitleri malasef ben değilim. Benim yaptığım kendi çapımda versiyon değişiklikleri. Devrede yazar transistor olarak 9018 kullanmış, ben ise belki daha güçlü olur ümidiyle BFW16 transistörünü tercih ettim. Cihazın 1.5 volt altında çalıştığını daha önce farketseydim, düşük voltajlı bir transistör seçerdim. Ama görüyorum ki devre 1 volt’un altında dahi çalışacağa benziyor. Minyatür güneş pilleriyle pilsiz de çalışacağı kanısındayım. Daha fazla volt ve daha fazla akım denemesi yapılmadı. Fazla akım elbette transistörün emiterinden geçecek. Böyle tek katlı bir vericiyi transistörü bozacak derecede zorlamak doğru olmayacağı gibi modulatora da aksi etki yapacaktır. Bu verici ile ben
 duyamadığım mekanik kol saat seslerini alıcı hoprrlodan duyabildim
Kısa devre nerede dersek transistörün beys ile kollektörü arasındaki bobini gösterebiliriz.
Modulator pil devresine seri bağlı karbon veya manyetik mikrofonlarla yapılabiliyor. Daha başka seçenekler de var. 6/220
volt trafoya bağlanmış bir alıcı hoperlosu da daha stabl çalışan modulator vazifesi görebiliyor. Bobin tur adedi istenilen frekansa göre seçilir. Devre VHF ve UHF de dahi rahatlıkla çalışabilmektedir.
kisa-devre-verici

kisa-devre_verici

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )