Pil veya akü ile ateş yakma

Yazar Hüsnü Köktürk TB6BHK 2033

Nostaljik ateş yakma metotları

Nostalgic fire burning, make a fire with graphite rods

lighting a fire with the flint methot

Orman sevenlerin yaptıkları şovların birisi de  çakmaksız ateş yakma şovudur. Orman severler sırtlarıda çanta da taşısalar da, çanta içinde anında alev çıkarabilen 3–5 liralık bir çakmak bulunmaz. Ateş, odunları birbirine sürterek çıkartılacak. En önemli ateş yakma şovlarından birisi işte bu sürtme metodudur.

Bu metodun  hayli uğraştırıcı ve zaman alıcı olduğu bilinen bir gerçek. İkinci bir metot da çakmak taşı metodu ki bu metotta gereken malzemeler iyi kalite çakmak taşı, yüksek karbonlu darbe vuruş çeliği, çabuk ateş alabilen kav isimli madde.

Üçüncü metot pertavsız veya adese ismi verilen cam araçlarla güneş ışığını odak noktasına toplayıp  orada oluşan ısıyı alev topuna dönüştürmek. Bu metot gece ve bulutlu günlerde işe yaramaz. Ayrıca bu tip araçlar bizim evlerimizde  kolay bulunan malzeme listelerine pek giremezler.

Dördüncü metot pil enerjisini alev tipine döndürmek ki bunu kullanan kimseler vardır, ancak kimsenin kullanmadığı kat’ i çözümlerin birisini açıklayacağız. Gerekli malzemeler 12 volt pil veya akü. İki adet ucu sivriltilmiş  grafit çubuk. Hepsi bu kadar. Ancak grafit çubukları bulmak şimdi biraz zorlaştı. Bu çubuklar çinko nişadır pillerin içinden anot çubuğu olarak çıkardı. Piller alkaiye dönüşünce grafitler ortadan kalkttı. Piyasayı bir dolaşayım çinko pil bulursam grafit hatırına alacağım.  Pozitif ve negatif kutuplardan alınan tel grafit çubuğun tabanına sivriltilmemiş yerine bağlanacak. Bağlama işi sıkıca sarılmış bakır tellerle yapılabilir.

Grafitin sivri uçlarını haffçe birbirine dokundurunuz. Parlak bir şerare çıkacaktır. Şerare boyutu ve şiddeti ölçülü olmalıdır. Bu kuru gazete kağıdını yakacak kadar olmalıdır.

UYARI  deneyi mutlaka gözlük kullanarak yapınız. Beklenmedik bir sıçrama gözünüze zarar vermesin. Şerarenin yüksek parlaklığından da gözlerinizi koruyunuz. Bu parlaklık umduğunuzdan yüksek olabilir. Yaktığınız kağıt parcası veya alevleri söndürmek için yakınınızda bir miktar su bulundurunuz. Kanaatimce deney çocuklara ve teknik bilgi be beceriden uzak olan kişilere ve sakarlara asla yaptırılmamalıdır.

https://youtu.be/G9KdunFxvCU

Hüsnü Köktürk    husnu66tr@yahoo.com