Hüsnü Köktürk yüksek ses seviyeli 2 watt 9 volt Multivibrator telsiz

By Hüsnü Köktürk   TA6CAA   husnu66tr@yahoo.com      

Amatör telsiz devresi değil ama, en azından amatör çalışması ve amatörün sesi olarak değerlendirebiliriz, elbette sahifelerimizi her zaman amatörler okumuyor, sahifeler elektronik meraklısı olan herkese açık. Devremiz, çoğunlukla FM broadcast bandında yayın yapmak amacıyla düzenlenmiş 2 Watt gücünde minyatör portatif bir FM verici devresi ki, eğitim amacıyla planlanmış bir telsiz, internette benzer ve daha güçlü olduğu iddia edilen birçok modelini bulmak mümkün. 1983 yili amatörlük  hayatım öncesinde tanıdığım belkide ilk olarak Türkiyeye tarafımdan TRAC mecmuasında tanıtılan bir devre. Mazisi çok eski. Bu devreyi ta 1968-1970 lerden tanırım. O zamanları biz bu telsiz mikrofonu tek bir mikrofonla ses frekans modulator devresi olmaksızın kullanırdık. Civarda pek istasyon olmadığından bu devre bize hayli randımanlı gözükürdü. O zamanlarda Türkiyede transistör bulmak da pek zordu. Bu devreyi 2N2219 transistörüyle yapmış ve pil devresine seri bağlı bir manyetik mikrofonla modulasyon temin etmiştik. Böyle bir telsiz mikrofonu askerlik yaptığm  komutan olduğum yıllarda  askerin eline verip kalabalığa türkü dinlettirdiğimi hatırlıyabiliyorum. O zaman diğer komutan arkadaşlarım bu minyatür oyuncak verici için

– Komutan: senin bu oyuncak bizim şu (….lambalı portatatif) vericilerimizden daha iyi ses çıkarıyor derlerdi.

[UYARI-Herne kadar daha güçlülerini internet ortamında bulmak mümkün ise de vericimiz iki vat’a yakın çıkış gücüyle Profesyonel 88-108 MHz de izinsiz ve ruhsatsız kullanılamaz. Devremiz Eğitim amaçlı örnek bir devre olarak takdim edilmek amacıyla yayına konulmuştur.]Kullanımı şüphesiz izni tabidir ve böyle iki vatlık bir devre için izin zahmeti de çekilmez, izin alacaklar elbette  güçlü profesyonel devreler için  izin almış olmaları lazım ?

Gelelim devremize, İki transistörlü multivibrator güç devresi, güçlü osilatorları modüle etmek öyle pek kolay olmuyor. Osilasyon modulator katına tesir ederek yayın kalitesini düşürüyor. Telsizimiz uzun uğraşlar sonucu şemasını fotoğrafını gördüğünüz hale getirildi, Nerdeyse kusurszuz denecek hale geldi. Modulator katı  sesleri uzaktan algılıyabilsin düşüncesiyle geliştirildi. Bu nedenle sesleri uzaktan almak isteyenler mikrofon olarak 4 ohm be benzeri iri hoperlo kullanmalıdırlar. Hoperlo çapı büyüdükçe sesler uzaktan alınır, ve kulağın duyamıyacağı düşük ölçüde sesleri dinleyici radyodan duyabilirsiniz. Tabii böyle hassas bir dinlenim için radyo ve televizyon.. gibi cihazlar kapalı olmalı, hatta yanmakta olan elektirik ampülü dahi mutlaka söndürülmeli  ve varsa tüm elektirik fişleri yerinden çıkırılmalıdır.

Bazı yabancı amatörler bu tip devreleri şiddetle eleştiriyorlar, güç gözüküyor, ama havada yarım wat dışında bir güç yok diyenler olmuş. Bir diğeri ben bu vericiyi driver olarak kullanamadım, hayatta gördüğüm en rezil devre diyor.

Eğer kullanım izni serbes olsaydı, uzun süren şu amatörlük tecrübeme  istinaden bu vericiden daha basit ve yapımı kolay olan ve hatta daha iyi bir diğerini asla bulamazsınız, bunu monte ediniz derdim. Vericinin lambalı ve profesyonel versiyonlarını  internet ortamında gördüm. Benzer devreleri aşağıdaki adreslerde bulabilirsiniz.linklerde görebilirsiniz.

ANA SAYFA–MAIN PAGE  

  Copyright © Hüsnü Köktürk TB6CAA TA6CAA 2 WATT VFO multivibrator Telsiz mikrofon transmitter her hakkı mahfuzdur 2004-2010

Reklamlar
Bu yazı elektronik içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )