Hüsnü Köktürk 2W-FM-telsiz

By Hüsnü Köktürk   TB6CAA   husnu66tr@yahoo.com       http://www.geocities.ws/husnu66tr/2W-FM-telsiz.htm

Two watt cheap transistors 2W FM transmitter emetteur sender emissores circuit. İki wat ucuz transistor FM verici devre şeması. Devre yapılırken sinyallerin 88-108 MHz sınırına düşmesi için fazla bir çaba gösterilmedi. Gayemiz bu profesyonel bantta konuşmak ve yayın yapmak değil, bizimkisi bir iki watlık bir FM devresi yapabilir miyiz, buna ait teknik bilgi, malzeme ve montaj becerilerimiz yeterli mi, yoksa yetersiz mi diyerek kendimizi imtihan etmek idi. Kaldı ki şu zamanda devreleri gerçekleştirmek için orijnal transistör bulmak da hayli zor. Yıllar öncesine bakıyorum, elime hayli orijinal FM transistörleri geçmiş, bu güzelim transistörleri CB devrelerinde kullanarak heba etmişim. Ne yazık ki şimdi malzeme kutum bomboş, Haydi yiğitsen kopya transistörlerle kaliteli bir FM devre yap ta görelim. Oriijnal MRF transistörlerini hatırlıyorum, senin birşey yapmana gerek yok, o transistörler neredeyse kendileri çalışıyordu, Şimdi ise fason transitörleri çalıştıracağım diye uğraş dur. Baktım malzeme kutum boş, ama iki adet 2N3725 Amerikan transistörü buldum, 800mW ile 3 watt arası çıkış verebilen bir transistör, verici transistörü değil elbet, ilaveten bir kusuru daha var ki 80 volt gibi bir de yüksek voltaj istiyor. Bu nedenle biz de çalışma voltajımızı yüksek tutmak zorunda kaldık. Olur ya içinizde bu devreyi yapmak isteyen olursa sakın benim yaptığım gibi 2N3725 kullanmasın, bunun yerine bulabilirse geleneksel  2N4427,   2N3866,  veya 2N3553, 2N3375, 2SC1971, MRF237….ve de orijinal patates baskı olmıyan transistörler kullansınlar. Osilator ve sürücü katlarında ise BCY59/9 transistörleri kullanıldı. Onları Telekomun artıklarından bulmuştum, Bunların da voltajı malesef hayli yüksek ve FM bandında zar zor çalışabiliyorlar. Ama neticede bu iki transistör 12-15 voltta ve 88-108 MHz ve daha alt frekanslarda çalışmaya razı oldu. Modülator katı sesleri uzaktan almaya ayarlı. Fısıltı halindeki sesleri neredeyse 10 metre uzaktan alabilecek kadar duyarlı bir modulator katı var. Bu gaye için C6 27pF kondansatörün değeri biraz daha artırılabilir. Spy ear yapmak gibi bir gaye için modulator katı transistörlerinin gürültü gücü düşük olanlardan seçilmesi tavsiye edilir. (whisper catcher, spy ear fm bug)Seslerin  yakından alınması istenirse R7 direncinin değeri azaltılmalı C6 kondansatörünün değeri düşürülmeli veya ilaveten başka tedbirler alınmalıdır.

Warning Uyarı: Devremiz bilimsel, eğitimsel çalışmanın bir parçasıdır, kullanım amacı gütmemektedir. Devreyi yapıp Kullanmak isteyenler bulundukları ülkenin telsizler ile ilgili bölümlerinin şartlarını yerine getirmek zorundadırlar. Bu konuda yabancı ülkelerdeki satışa sunulan kit ve devreler için bir döküman, Smart kits aşağıdaki fadeyi kullanıyor

Smart kits are sold as stand alone training kits. If they are used as part of a larger assembly and any damage is caused, our company bears no responsibility.

While using electrical parts, handle power supply and equipment with great care, following safety standards as described by international specs and regulations. CAUTION
All the RF kits are sold for experimental and laboratory use only. Their possession and use are limited by laws which vary from state to state. Please get information about what you can or can not do in your area and stay within the legal limits. Make sure you do not become a nuisance to others with your experiments. Smart Kit has no responsibility whatsoever for any misuse of its products.

Copyright © Hüsnü Köktürk TA6CAA Türkiye/Yozgat 2W-FM-telsiz 2N3725 2N3553 BCY59/9

Reklamlar
Bu yazı elektronik içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )